Anmeldelse af Tinker board S

Jeg har været glad for min raspberry pi der har tjent som mini hjemmeserver men da jeg blev træt af hastigheden fik jeg øje på den Asus Tinker Board S. Den har en CPU der er en lidt hurtigere (ca 50% i best case) og 2 gigabyte RAM men hvad der er vigtigere for mig har den gigabit ethernet samt eMMC lager indbygget. Det vil sige at den ikke bruger SD kort men har samme type flash lager indbygget som bruges af telefoner og tablets. Jeg synes personligt at SD-kortet var det værste ved en raspberry pi, selv med gode kort var det rigtigt langsomt.

Tinkerboard S

Jeg er generelt tilfreds med tinker boardet men jeg kan ikke ukvalificeret anbefale det til andre. Der er en lang rækker ulemper ved sammenlignet med rapberry pi, især på software siden.

For at installer styresystemet skal man forbinde tinker borded til en computer med et USB-kabel og kopiere styresystemet til den, ligesom man ville havde gjort med et SD kort til en raspberry pi. Her er den første dårlige oplevelse. Hvis man taster tinkeros (navnet på deres debian baserede linux distribution) ind i google får man en side hos ASUS med et fint download link. Desværre peger det link på en gammel version fra 2017, man skal selv finde nyeste version på deres support side.

Når man første gang logger ind, enten via SSH eller direkte med skærm og keyboard skal man bruge kontoen linaro og passworded linaro. Det er fint nok men den opfordrer/tvinger dig ikke til at skifte kodeordet. Det kan være et stort sikkerhedsproblem der simpelt hen ikke acceptabelt i 2019!

For at komme til de positive sider så gøre eMMC lageret virkeligt en forskel i den oplevede hastighed. Når man udfører kommandoer er det som at sidde ved en rigtig computer hvor raspberry pi’en altid føles sløv.

Jeg bruger tinker boarded som hjemmeserver til at hoste diverse småting der kun er tilgængelig på mit hjemmenetværk. Det er ting som pihole til at fjerne reklamer og sporing, hurtige tests af hjemmesider, små docker instanser samt simpel fil deling.

Hvis vi kigger på ydelsen til netværks relaterede opgaver har den et gigabit netværkskort der rent faktisk kan levere 1 gigabit. Hvis jeg bruger iperf til at teste ser det sådan ud:

m@tinkerboard:~$ iperf3 -c 192.168.0.39

Connecting to host 192.168.0.39, port 5201

[ 4] local 10.0.0.x port 49490 connected to 192.168.0.39 port 5201

[ ID] Interval      Transfer   Bandwidth    Retr Cwnd

[ 4]  0.00-1.00  sec  112 MBytes  936 Mbits/sec  87  211 KBytes

[ 4]  1.00-2.00  sec  113 MBytes  944 Mbits/sec  0  211 KBytes

[ 4]  2.00-3.00  sec  113 MBytes  944 Mbits/sec  29  215 KBytes

[ 4]  3.00-4.00  sec  113 MBytes  944 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  4.00-5.00  sec  113 MBytes  945 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  5.00-6.00  sec  113 MBytes  945 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  6.00-7.00  sec  113 MBytes  945 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  7.00-8.00  sec  113 MBytes  944 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  8.00-9.00  sec  112 MBytes  943 Mbits/sec  0  215 KBytes

[ 4]  9.00-10.00 sec  113 MBytes  945 Mbits/sec  0  215 KBytes

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

[ ID] Interval      Transfer   Bandwidth    Retr

[ 4]  0.00-10.00 sec 1.10 GBytes  944 Mbits/sec 116       sender

[ 4]  0.00-10.00 sec 1.10 GBytes  943 Mbits/sec         receiver

 

iperf Done.

Hvilket man reelt ikke kan forvente bedre. Hvis jeg laver en hastighedstest mod internettet med linux app’en fra speedtest.net kommer jeg dog ikke højere op en cirka 750 megabit (min desktop ligger over 900 megabit) men det er stadig en rigtigt fin hastighed.

Hvis man vil bruge den som filserver skal man dog være opmærksom på at den kun har USB2, så overførsler til eksterne diske er begrænset til 480 megabit, i praksis mindre. Hvis jeg tilslutter en ekstern USB disk (ext4 formateret) og laver en fil overførsel via Windows fil deling (samba) kan jeg maksimalt overføre med 250-300 megabit under hvilken den rapportere ca. 30 procents CPU belastning.

WIFI har jeg ikke testet da jeg bruger den som server, men specifikationerne for wifi (800.11a/b/g/n, ingen AC) er ikke imponerende.

I forhold til raspberry pi følger der en heatsink med som skal monteres oven på CPUen hvilket kan give anledning til at frygte for varme udviklingen. Det har dog ikke virket som et problem, i normal drift ligger den på 45-47 grader, hvis jeg presser den voldsomt med fx video konvertering har jeg set den komme op på de 70 grader. Selv med køleelementet passer boarded, med nød og næppe, i mit officielle raspberry pi case.

Som nævnt tidligere leverer asus tinkerOS som styresystem der er en linux distribution baseret på debian (linaro). Jeg er ikke imponeret over dens kvalitet, den virker ikke gennemarbejdet. Ud over problemet med standard brugernavn/password er der ret man små og store fejl, for eksempel:

I deres opsætningsprogram kan man vælge at bruge dansk keyboard, men den glemmer indstillingen, så når man forlader opsætningsprogrammet går den tilbage til amerikansk keyboard.

Den kommer med chromium som standard browser, men så snart man kører en opdatering med apt-get holder den op med at virke. Det er åbenbart et kendt problem der ikke er løst efter flere måneder.

Der er også en del af deres indbyggede scripts der ikke er LSB kompatible:

Executing: /lib/systemd/systemd-sysv-install enable unattended-upgrades
insserv: warning: script 'K01tinker_init.sh' missing LSB tags and overrides
insserv: warning: script 'tinker_init.sh' missing LSB tags and overrides
insserv: warning: script 'link_monitor.sh' missing LSB tags and overrides

Hvilket ikke er et stort problem, men det virker som mangel på omtanke.

Den understøtter også andre linux distributioner som for eksempel armbian der har en langt højere finish, men desværre var armbian ustabil på mit tinker board. Den gik den ned cirka hver anden dag hvor jeg hverken kunne komme i kontakt med den, hverken over netværket eller med en lokal skærm. Det var intet i logfilerne så jeg vendte tilbage til tinkerOS hvor jeg ikke har haft nogen stabilitets problemer.

Når man overvejer kvaliteten af deres software tror jeg ikke at jeg ville turde eksponere tinkerboarded imod internettet men til rent lokale ting har jeg det ok med det, men jeg har også et separat VLAN til den med begrænset adgang.

Alt i alt vil jeg kun anbefale den til et begrænset publikum, de fleste der vil have en lille linux maskine at lege med vil være bedre tjent med en raspberry pi. Hvis man vil have en server på sit lokal net der skal yde bedre end en RPI så er tinker board S en klar mulighed (tinker board modellen uden S ser jeg ingen grund til at vælge).