Tesla Model Y langturs anmeldelse

Vi udskiftede for nyligt vores Citroen C4 grand picasso med en tesla model y long range. Vi kiggede på en del forskellige elbiler men vi har 3 børn, hvor en stadig bruger barnesæde og en anden siddepude hvilket begrænser udvalget en del. Selv blandt de større biler var der ikke mange der havde bagsæde pladsen til det. Vi prøvede fx skoda ENYAQ og hyundai ionic 5 hvor det ikke var muligt for ungerne at sidde behageligt. Tesla model Y var faktisk en af de eneste hvor det var muligt for ungerne at sidde godt. Der er dog kun 2 isofix sæder, så man kan ikke have 3 isofix barnesæder. Så valget var ikke svært hvis vi ville have en el bil.

ladeskærm

Rækkevidden er opgivet til 533 km på en fuld opladning hvilket man nok aldrig opnår (ligesom jeg heller aldrig kunne få mine tidligere biler til at kører lige så langt på literen som de var opgivet til) men 500 km ved pæn blandet kørsel er ikke urealistisk. Da vi var på vej hjem fra sommerferie i sydfrankrig blev bilen ladet til 100% under frokosten i tyskland og da vi via autobahn nåede næste ladepunkt med ca 6% batteri tilbage havde den kørt 406 km. Det var ikke autobahn med ubegrændset hastighed hele vejen og enkelte steder kørte vi med begrænset hastighed pga kraftig regn. Det er helt godkendt når det nok er noget at det mest krævende kørsel vi vil udsætte den for (men det ville nok tage mere på batteriet hvis turen var kørt i hård frost).

Man behøver ikke tænke over rækkevidden i det daglige. Teslaen vil, når man indtaster en destination i navigationen, vise hvor meget batteri den regner med at man har tilbage ved ankomst. Hvis man ikke har batteri nok til at nå frem vil den selv lægge tesla supercharger stop ind på ruten med en foreslået ladetid. I vores erfaring kan man fint stole på dens batteri estimater, hvis noget så er de i den konservative ende. Man kan også når man løbende følge med i batteriforbruget under turen og hvordan det følger tesla’s estimat.

Vi var som tidligere nævnt på bilferie i det sydlige frankrig med teslaen, og det var helt uproblematisk. Det eneste forberedelse vi havde lavet hjemmefra var at vælge et hotel (vi overnattede halvvejs) med en tesla supercharger i nærheden (den viste sig at være på hotellets parkeringsplads) så den kunne blive fuldt opladt inden næste dag.

Vi tastede blot vores destination ind i teslaens navigation, den foreslog en route med ladepunkter som vi derefter fulgte. Enkelte steder kørte vi længere end det foreslåede lade sted da vi kunne se at vi havde en fint batteriniveau, her ændrede teslaen selv til næste ladepunkt.

Der var ingen problemer på nogen af ladestationerne. Der var en enkelt lille supercharger i frankrig hvor 8 ud af 10 ladere var optaget og den anbefalede os maksimalt at lade til 80%. Tesla’s navigation får real time opdateringer af hvor mange lader der er i brug og om der er nogle der ikke virker, så hvis alle ladere er optaget og man har rækkevidden til det vil den selv foreslå en anden lader.

tesla supercharger

En anden fordel ved tesla’s ladere er at man ikke skal rode med apps eller lade brikker. Man tilføjer et betalingskort til sin tesla konto i starten og så slutter man bare sin bil til, den bliver automatisk genkendt og opladningen starter. Det tager ca 25 min for den at lade op til 80%.

Det kostede os ca 1300 kroner at lade på turen fra sydfrankrig og hjem, hvilket er markant under hvad det i 2022 priser ville have kostet i benzin på vores citroen. Her skal man også huske på at selv om superchargers er billigere end benzin er de stadig dyrere end at lade derhjemme.

Det eneste vi vil gøre anderledes næste gang er at planlægge lidt hvilke faciliteter der er i nærheden af vores ladestop. Nogle ladestationer er placeret godt i nærheden af spisesteder eller storcentre mens andre ligger midt på en mark eller i et industrikvarter. Her er det smartest at lade steder hvor man for eksempel kan spise frokost imens.

Generelt kører teslaen rigtigt godt. Den er absurd hurtig til at accelerere og ligger godt på vejen. Det er rigtigt rart at den ikke kan trille, hverken frem eller tilbage, når man holder stille holder man stille. Jeg synes måske at affjedringen er lidt for meget til den hårde side for min smag.

Den har også regenerativ bremsning, så når man slipper speederen begynder bilen at bruge motoren til at bremse (og lade batteriet). Det kræver en smule tilvænning men når det er overstået er det er det en enormt rar måde at kører på. Jeg bruger mere eller mindre kun den almindelige bremse til pludselige stop. Det giver en meget flydende kørsel og jeg tror ikke at jeg ville kunne købe en bil uden dette igen.

Teslaen tager begrebet nøglefri til nye højder, man får slet ikke en traditionel bilnøgle med. Man får to kreditkort størrelses plastikkort som man kan bruge til at oplåse og starte bilen. De vil helst have at man sætter sin telefon op til at være nøgle via deres app, så vil bilen automatisk låse op når man kommer tæt på (du behøver ikke betjene app’en, det sker bare du er tæt på bilen), lade dig starte bilen når du sidder i den og selv låse når du går fra bilen.

Det bliver ekstra smart når den ved hvem nøglen tilhører, så vil den automatisk sætte sæde position, sidespejler og andre indstillinger som jeg vil have dem når jeg låser bilen op og når min kone åbner bilen får hun hendes indstillinger. Hvis det ikke er den der låste bilen op der kører kan man med to tryk på skærmen skifte chauffør.

App’en kan også bruges til ting så som at tænde aircondition i god tid inden man skal afsted så bilen altid er behagelig når man skal afsted. Du kan også indstille det på specifikke dage og tidspunkter, således at den for eksempel er varmet op om vinteren på det tidspunkt du skal afsted.

Som man kan se (billede) er der udover 2 knapper på rattet og to arme bag rattet ingen knapper eller andre fysiske kontroller. Alt bliver styret via den store touch skærm. Jeg synes personligt at det er at foretrække frem for underlige ikoner på mærkelige knapper eller at man skal skrue rundt på vinduesvisker armen. Hvis jeg for eksempel i teslaen skal aktivere tågelygter trykker jeg på knappen der hedder tågelygter og så er jeg færdig. På min gamle citroen skulle lyset først være tændt i den rigtige indstilling og så skulle jeg dreje den arm der styrede lygterne frem til et uforståeligt ikon.

Teslaen har indbygget 4G data modem og som standard kan man altid bruge det til at styre bilen via app’en og navigation. Hvis man ønsker at streame lyd eller video fra direkte fra spotify, netflix eller de andre apps, se sattelit kort og hente opdateringer skal man enten slutte den til WIFI (fx deling af internet på ens mobil) eller betale for det tesla kalder premium connectivity. Hvis man betaler 99 kr om måneden for premium connectivity får man fri adgang til at bruge data i de indbyggede apps, både i danmark og i udlandet.

Det eneste der generer mig ved skærmen/UI i den generelle bil betjening er at side kameraerne der aktiveres når man blinker bliver vist nederst i venstre hjørne. Jeg mener at det ville være nemmere at se hvis de var placeret øverst i højre hjørne.

tesla blink

Teslaen bruger også kameraerne til en fantastisk blind vinkel sensor. Den viser på skærmen biler i dine blinde vinkler og hvis du blinker vil den også bippe hvis den mener at der er andre trafikanter i dine blinde vinkler eller på vej ind i dine blinde vinkler (fx en motorcykel der kører i mellem bilerne). Den vil også bippe hvis bilen foran dig bremser pludseligt uden du gør det samme. Hvis man kører langsomt i byen eller fartpiloten er aktiveret vil den også selv begynde at bremse. De bib den kommer med som advarsel kan dog være irriterende høje. Kameraerne er også en fordel ved parkering, man kan nemt se med side kameraerne om man er inden for stregerne og bilen fortæller også hvor tæt man er på ting foran bilen.

En stor mangel (og faktisk det eneste skuffende ved tesla’en) er at tesla ikke har indbygget apple carplay/android auto. Du kan kun forbinde din telefon til bilen via bluetooth. Den indbyggede tesla software er noget af det bedste jeg har set fra en bilproducent og det fungerer fint til navigation samt afspilning af musik via spotify (der er indbygget) eller USB, det er først når man vil noget lidt ud over det mest basale at det bliver et problem. For eksempel er spotify møg elendig til podcasts, blandt andet er det ikke tydeligt hvilken episode der er den nyeste, hvilken du er i gang med at hører eller mulighed for at skippe til specifikke afsnit i en podcast. Hvis man bruger en lydbogs app som for eksempel audible er det heller ikke indbygget, du bliver nødt til manuelt at starte lydbogen på din telefon og så styre det via bluetooth.

Du kan i øvrigt også kopiere din musik over til en usb nøgle som du tilslutter en af usb udgangene og så kan teslaen afspille den musik direkte.

Teslaen kommer med en rigtigt god adaptiv fartpilot som standard (kan opgraderes til deres enhanced autopilot eller “full self driving”). Bilen kan selv sætte farten efter den gældende færdsels hastighed som den får fra både GPS/kortdata og læsning af trafikskilte. Den vil derefter selv tilpasse farten så den passer til evt forankørende biler eller hvis den tilladte hastighed ændre sig. Fartpiloten er også smart nok til at vide at den ikke må overhale indenom på motorvejen. Den kan også indstilles til enten at advare hvis man er ved at komme uden for striberne eller rent faktisk selv foretage korrektioner for at holde dig i den rigtige vejbane.

Jeg har kun oplevet et generelt problem ved fartpiloten/autopilot, af en eller anden grund har den svært ved at læse danske byskite når man kommer kørende på en landevej og derfor skal gå fra 80 til 50 km. Normalt når den nærmer sig en hastighedsnedsættelse vil bilen sænke hastigheden så den kører den korrekte hastighed når den når skiltet, men ved byskiltene kører den 80 indtil den når skiltet og så begynder den at sænke hastigheden. Det er jo for sent og kan koste hvis der er en fotofælde. Af andre fejl har jeg også en enkelt gang hvor jeg kørte på motorvejen oplevet at den pludseligt troede at jeg kun måtte kører 80 og begyndte at sætte hastigheden ned. Den gjorde det dog så langsomt at der ikke var nogen risiko men lidt ubehageligt var det alligevel.

Du kan læse en opdatering omkring deres app og data deling her.

Nogen kommentare eller spørgsmål? Send mig en email på [email protected].