Ubiquity Unifi Dream Router anmeldelse

Min Ubiquiti amplifi HD router kunne ikke længere følge med mine netværksbehov, så det var blevet tid til at opgradere. Valget faldt på en Ubiquiti Dream Router (tåbeligt navn, suk). Det er en all-in-one router, der kombinerer Wi-Fi-router, firewall, VPN server og 4 ports switch.

Ubiquiti Dream Router var virkelig nem at konfigurere, opsætningen via deres mobil app har jeg ikke set mere elegant udført. Når du sætter routeren op kan deres app selv finde routeren via bluetooth og sætte opsætningen i gang. Da jeg bruger hiper kan jeg sætte routeren direkte til, uden at bruge hipers router hvilket er et klart plus.

Dream router setup

For at sætte den op skulle jeg bare indtaste hiper’s netværks information (vlan 101) og af uvisse årsagen en DNS server selv om routeren var sat til DHCP. Så kunne jeg logge ind med min ubiquity konto, opgradere firmware og sætte mit WIFI op, hvilket jeg nemt blev guidet igennem.

Dream Router vlan

Hvis vi starter med wifi-dækningen er den rigtigt fin, den dækker uden problemer de 165 kvm i mit 70’er parcelhus. Hastigheden er dog meget skuffende. Jeg får stortset samme hastigheder som min forrige router kunne levere, kun med mindre hastighedsforbedringer i udkanten af huset. I best case scenariet umiddelbart foran routeren kan jeg med en wifi 6 laptop kun opnå 450-500 megabits og på min mac mini (med wifi 6) der står måske 4 meter væk fra routeren kunne jeg maksimalt overføre 250-300 megabits (Den wifi 6 router jeg valgte at erstatte dream routeren med kan opnå 660-680 megabits med samme mac mini). Disse hastighedsmålinger blev taget efter at jeg havde gjort mit bedste for at optimere wifi indstillingerne, med både ændringer i signalstyrke og med op til 160 ghz kanaler.

Dream router setup

Værre var det at jeg med kabel direkte i routeren maksimalt kunne opnå hastigheder på måske 550 megabits download og 650 megabits upload. Disse hastigheder var med al avanceret funktionalitet (såsom deep packet inspection og andre sikkerhedsfunktioner) slået fra. Det er i min verden ikke acceptabelt at en router i 2023 ikke kan levere gigabit hastigheder over en kablet forbindelse. Især ikke når det er en router der koster 1600-1800 kr, uanset hvor meget ekstra funktionalitet der følger med. Jeg ville kunne acceptere at den maksimale hastighed blev sænket hvis jeg aktiverede sikkerheds funktionerne (såsom deep pack inspection) men ikke når den fungerer som ren router.

Det virker som om de har underdimensioneret CPU og RAM i dream routeren i voldsom grad. Hvis man kigger på følgende CPU/RAM belastning på et tidspunkt hvor der var en enkelt VPN klient tilsluttet og et par klienter der streamede video over wifi ser det ikke godt ud:

Dream router setup

En anden negativ overraskelse var at dream router rent faktisk har en blæser, som man kan høre under normal drift! Den larmer ikke meget, i et rum med aktivitet kunne jeg ikke høre den, men hvis jeg sidder og arbejder uden andre i huset, er den tydelig. Hvis jeg havde en lille lejlighed hvor jeg sov i nærheden af routeren, ville den nok drive mig til vanvid.

Problemet bliver større af at den helst skal stå fremme (og den har et virkeligt pænt design), man kan ikke gemme den væk for at lydisolere den. Så jeg synes ikke det er acceptabelt med en blæser, der kører konstant! Det er heller ikke noget jeg er vant til med udstyr i denne klasse, hvis udstyret har blæsere vil de som regel kun køre når enheden bliver presset hårdt.

Hvis jeg skal nævne de positive ting ved routeren:

  • God dækning, der er virkeligt ikke noget at klage over.
  • Deres VPN funktionalitet er baseret på wireguard og er virkelig lækkert implementeret. Det er super nemt at tilslutte mobile klienter via deres app. Man skal blot oprette et invitation link og sende det til brugeren, der så kan åbne linket i deres app og vupti har de automatisk adgang til VPN forbindelsen. Det går også nemt at tilslutte computere. Ydelsen på VPN forbindelsen er også rigtigt god og den er klippe stabil.
  • Routerens brugergrænseflade er også noget at det lækreste jeg har set. Det er pænt, nemt at bruge og giver adgang til meget advanceret funktionalitet.

Dream router overview

Unifi protect

Ud over router og sikkerhedsfunktioner har dream router også understøttelse af unifi’s overvågningskamera system (kaldet unifi protect) men det vil jeg råde til at man lade være med at bruge medmindre at man tænker rigtigt grundigt over det.

Det smarte ved unifi protect er at alle optagelser lagres lokalt og ikke bliver sendt til nogen cloud løsning, men heri ligger også problemet, dream routeren gemmer dine optagelser på et SD kort. Da den er designet til at stå fremme, risikerer man at en indbrudstyv snupper routeren og dermed også ens optagelser. Hvad værre er, er det ikke muligt at kryptere drevet så indbrudstyven (eller en anden der får adgang til SD kortet) vil kunne se alle dine optagelser! Der er heller ikke muligt at opsætte nogen form for automatisk backup af optagelserne. Unifi protect kan måske give mening til real time overvågning af ikke sensitive områder, men jeg synes ikke at et ansvarligt firma burde sælge en sådan løsning.

Konklusion

Jeg valgte at benytte min 14 dages fortrydelsesret da jeg simpelthen ikke kunne leve med den lave ydelse samt blæseren der larmede.

Mit alternativ blev en Synology WRX560 som der snart kommer en anmeldelse af. Jeg har ellers været meget glad for det udstyr jeg tidligere har haft fra Ubiquity (bla edgeroutere og amplifi). Ubiquity havde ikke rigtigt nogle alternativer med mindre jeg var villig til at lægge væsentligt flere penge, deres dream machine har kun wifi 5 og deres billigste enhed uden wifi er en UDM pro til 3200 hvor jeg så også ville være nødt til at købe et access point. De har også amplifi alien der ser lækker ud men koster et pænt stykke over 3000 kr for mindre advanceret funktionalitet (men angiveligt rigtigt god wifi performance). Et andet alternativ ville have været mikrotik AX2 eller AX3, men jeg er ikke helt vild med deres komplekse konfigurationsmuligheder (det minder for meget om arbejde) og efter sigende har de ikke den bedste wifi performance.