Syncthing anmeldelse

Syncthing er et open-source værktøj til filsynkronisering mellem computere, der tilbyder et decentraliseret og sikkert alternativ til tjenester som Dropbox og Google Drive.

Syncthing er et synkroniseringsprogram, som du skal installere på dine computere (og mobile enheder), hvor du så kan udvælge mapper, som du vil synkronisere mellem enhederne. Syncthing eliminerer behovet for en central server ved at lade enheder synkronisere direkte med hinanden. Dette giver øget kontrol over dine data og eliminerer en række af de privatlivsudfordringer, der er ved tjenester som Dropbox. Der er simpelthen ikke noget firma, der har kontrol over adgangen til dine filer.

Du kan konfigurere Syncthing til at spore ændringer i dine filer og give dig mulighed for at gendanne tidligere versioner. Her er du udelukkende begrænset af din diskplads, når du overvejer, hvor mange gamle versioner du vil gemme (og hvor længe du vil gemme dem). Du kan også have forskellige indstillinger på forskellige computere; hvis din desktopmaskine har masser af plads, kan du have den til at gemme alt i lang tid, hvorimod du på din laptop måske kun gemmer versionerne i få dage.

Syncthing findes til alle gængse platforme, herunder Windows, Mac, Linux, Android og iOS. Dog er iOS-klienten som den eneste ikke open source. Den er et tredjepartsprodukt, der koster 39 kr. i engangsudgift at aktivere til ubegrænset synkronisering.

Da dine enheder overfører filer direkte til hinanden, går synkroniseringen virkelig hurtigt og effektivt.

Hvis du ønsker en mere Dropbox-lignende oplevelse, kan du installere Syncthing på en server, der kører 24/7. Du behøver ikke opgive databeskyttelsen, som Syncthing giver, selv hvis det er en lejet cloudserver. Du kan nemlig sætte Syncthing op, så den krypterer de lokalt gemte filer. Ulempen her er, at synkroniseringen til den krypterede enhed ikke er lige så effektiv, da den hver gang skal overføre hele filer frem for kun de dele, der er ændret.

Ulemper

Der er et par ulemper ved Syncthing sammenlignet med løsninger som Dropbox:

  • Opsætningen af Syncthing kan være lidt kompleks for brugere uden teknisk viden. Der er dog omfattende dokumentation og vejledninger tilgængelige online, og der er et aktivt forum på deres hjemmeside og Reddit, der kan tilbyde hjælp. Når du først har konfigureret Syncthing, er det nemt at bruge og vedligeholde.
  • Mangler nogle funktioner, der findes i cloud storage tjenester, som f.eks. fildeling til andre brugere.
  • Deres mobilklienter (Android og iOS) kan kun synkronisere på mappe-niveau, så du skal vælge hele mapper at synkronisere ned på din telefon; du kan ikke vælge enkelte filer. Dette vil give et større forbrug af plads på enheden sammenlignet med mere rene cloud-løsninger.
  • iOS-klienten kan ikke automatisk uploade dine billeder fra kameraet; det er kun Android-versionen, der kan dette.

Opsætning

For at sætte Syncthing op skal du hente installationsprogrammet fra https://syncthing.net/ (eller installere via din Linux-pakkemanager). Når den er installeret, vil det være en god idé at starte med deres guide: https://docs.syncthing.net/intro/getting-started.html.

Men basalt set, når du har installeret det, skal du åbne deres webinterface og vælge, hvilke mapper du vil synkronisere (og hvor mange versioner du vil gemme). Nu skal du så installere Syncthing på en anden computer eller telefon og tilføje den nye enhed til din første computer. Hvis det er en telefon, er der en QR-kode, du kan scanne, men ellers vil den selv opdage andre enheder på det lokale netværk, når du klikker “Add remote device”. Herefter skal du vælge, hvilke mapper du vil dele med den nye enhed. Når du har gjort det, kan du på den nye enhed acceptere de mapper, den vil dele (eller sætte den til at acceptere automatisk).

Add Device

Herunder kan du se, hvordan opsætningen ser ud på min laptop. Man kan i venstre side se, at jeg synkroniserer 3 mapper til maskinen, og under “Remote Devices” er de andre enheder, som den kan se online i øjeblikket.

Amin Syncthing

En anden vigtig ting er, at hvis du bruger iOS-klienten (MöbiusSync), vil din iPhone som standard gerne medtage dens foldere, når den laver backup af din telefon til iCloud. Da det kan bruge en hel del plads, vil det være en god idé at slå fra.

Hvis du har spørgsmål, så skriv endelig!